Fucking Flink
er en social bevægelse (mm) der har sat flinkhed på dagsordenen. I denne omgang med et fredag-eftermiddags-arrangement, hvor målet var at lukke os ”tilknappede” danskere op, så turister kunne få endnu en vinkel på det Danmark de besøgte.
Jeg så opslaget på facebook torsdag eftermiddag, syntes godt om initiativet og trykkede ”interesseret”. Der gik Ikke lang tid, før jeg fik en besked om ”vil du være med?” fra Torben på Fucking Flink. Hvorfor egentlig ikke? så jeg svarede ”Ja tak” og meldte mig til.
De bedste oplevelser
Når jeg rejser udenlands er de bedste oplevelser som regel forbundet med en eller anden form for kontakt til lokalbefolkningen. Om det er en åben og interesseret kok eller tjener på hotellet, en Air BnB host der efterlader gode tips, møder med lokale på gaden – så giver det så meget mere end at læse i ”Lonely Planet” eller ”Turen går til…”
Derfor var det oplagt at give det samme til turister der besøger København. En mulighed for et møde hvor de kunne spørge mig ud om de gode steder, historie, landet i øvrig, politik, skolesystem, fristad og alt det andet der kan ligge en turist på sinde.
Jeg hankede op i min 11-årige datter og vi satte kursen mod Terrassen i Magasin hvor vi var sat i stævne af de søde folk fra Fucking Flink. Vi ventede i spænding på hvem mon vi fik æren af at tale med. Nu ærger jeg mig over jeg ikke fik skrevet deres navne ned, for dem husker jeg ikke, men jeg husker derimod tydeligt de to turister vi fik lov at dele bord og kaffe med.
En ung amerikansk Phd studerende fra Colorado, som var på vej til Lund for at tilbringe de næste 4 år med forskning i træer og fotosyntese. Det er ham i den røde t-shirt her nedenfor. Og en græsk dyrlæge som arbejdede i Tyskland og egentlig havde været på ferie på Færøerne. København var bare et par dages stop-over på vejen hjem. Hans fly hjemad var allerede om 3 timer, så vores ”Coffee with a Dane” var den sidste aktivitet på hans rejse inden hjemturen.
Spørgsmål om Danmark
Begge havde de en masse interesserede spørgsmål som viste at de havde været omkring i København, hørt på turistguider, cyklet på cykelstier, set ”the must sees” – den lille havfrue og Christiania. Det var skønt at få lov at dele ud af sit eget land og kultur. Blive mødt med interesse og nysgerrighed.
Og så kom spørgsmålet der vendte det hele på hovedet….
I krig med svenskerne
Vi har hørt om hvor mange krige i har været i med Svenskerne… det var mange og alvorlige krige, hvordan kan i så være så gode venner nu?
…… stilhed…
… eftertænksomhed…
Og de havde jo ret, et opslag på nettet viser faktisk, at vi måske er de to lande, der har ført flest krige mod hinanden i verdenshistorien.
Dansk-svensk samarbejde
I dag er det utænkeligt at vi skulle komme i krig. Tværtimod har vi mange eksempler på samarbejde, masser af svenskere arbejder i Danmark (omkring 5% af arbejdsstyrken i Storkøbenhavn bor i Sverige), vi forstår (næsten) hinandens sprog og vi kalder dem endda for broderfolket.
Det eneste tidspunkt jeg kan tænke os til at være ”i krig” med svenskerne er når vi spiller fodbold (”vi” = vores landshold) eller håndbold.
Så snart det ene hold har forladt turneringen, så hepper vi jo på ”broderholdet”, jeg gør i hvert tilfælde.
Grækenland vs Tyrkiet
Grækeren nævnte deres årelange – som i 500 år! – konflikt med Tyrkiet, som stadig er pågående.
De er måske ikke i krig, men de kan ikke fordrage hinanden.
De bor tæt op ad hinanden – på Cypern deler de øen i to, og selv byer hvor begge befolkningsgrupper bor – der interagerer de ikke med hinanden.
Hvorfor den græs-tyrkiske konflikt er holdt i live og den dansk-svenske ikke er, skal jeg ikke gøre mig stor-klog på her.
Men at et enkelt spørgsmål fra to fremmede fik sat en ny vinkel, et nyt perspektiv på min opfattelse af det at være dansker og på forholdet til vores naboland.
Gode spørgsmål – nye vinkler
Det fik pustet til taknemmeligheden over at vi er gode til at komme videre, tage det bedste med fra fortiden og sigte fremad mod et fælles bedste.
Og på vejen hjem reflekterede jeg lidt over, at det er nøjagtig det samme, som jeg oplever i de coachingsessioner, jeg har med mine klienter.
Et enkelt nysgerrigt spørgsmål kan give nye perspektiver og vinkler på alt det, vi allerede ved.
Hvilke nysgerrige spørgsmål kan du selv stille?
Tak til Fucking Flink for at arrangere – og for fotos af Tina Werborg, Riccos for at brygge kaffen og lægge hus til på Terassen i Magasin du Nord!
PS: Ambitionen lyder på at næste år skal eventet fylde en masse borde ned ad strøget. Vil du være med? – så hop ind og følg Fucking Flink på facebook.