At gå fra håb og optimisme til handlingslammelse – og tilbage igen
Generelt er jeg et optimistisk og håbefuldt menneske. Og mit arbejde er blandt andet at hjælpe andre til at udvise personligt lederskab og netop fokusere på, hvordan de kan gå fra handlingslammelse til optimisme. Hvad de selv kan gøre, for at skabe sig flere positive, optankende aktiviteter og oplevelser, så de oplever et liv i trivsel og balance.
Og det arbejde elsker jeg!
Vågner i en tåge af tunge tanker
Men også jeg falder ind imellem af hesten. Vågner op med en tåge af tunge tanker kørende i hovedet og energien på lavt blus. Humøret er i samme ende af skalaen og det er svært at se meget længere end til endnu en tung dag i morgen eller overmorgen, hvordan skal jeg i det hele taget få dagen til at gå.
Lige der,
da oplever jeg det ekstra svært,
når jeg samtidig underviser, coacher og rådgiver om livsbalance, personligt lederskab og hvordan man skaber sig et liv med høj grad af robusthed og resiliens, værktøjer til at tackle modgang og mismod – og fokus, håb og energi sigtende mod en fremtid i mental og fysisk trivsel.
Gå fra det
Der skal være plads til dage i mismod og tungere tanker i livet. Det vil være unaturligt hvis ikke vi har perioder, hvor livet er tungere og det er svært at finde energien. Øvelsen er at genfinde drivet, men på samme tid acceptere, at det en gang imellem føles sort, tungt, ensomt og energiforladt. Og samtidig arbejde henimod hvad man så kan gøre, for at komme tilbage i overskud og trivsel.
At gå er helt klart en af nøglerne for mig. Måske den, der virker allerbedst. Det kræver ikke meget energi at komme i gang med at gå. Det kræver ikke særligt udstyr, sko eller tøj at komme i gang med at gå. Det kræver heller ikke omklædning og bad at komme i gang med at gå.
Det eneste man skal gøre for at komme i gang med at gå – det er at sætte den ene fod foran den anden – og blive ved, så går man!
Og det var det jer gjorde, kom i gang med at gå, der hvor det hele virkede allersortest, trist og energiforladt.
Nogle gange var jeg ude at gå alene, andre gange gik jeg sammen med andre.
Nogle gange med en podcast i ørerne, andre gange var gåturen i stilhed.
Men jeg kom ud at gå – hver eneste dag.
Og lige så stille, så fik jeg det bedre. Gåturene gjorde mig godt, humøret kom listende tilbage, energien ligeså. Og pludselig en dag, så vågnede jeg op, udhvilet, fyldt med energi og optimisme – og i super godt humør.
Skridt for skridt havde jeg gået mig tilbage i balance.
Gå tur i værktøjskassen
Som tidligere skrevet, så kommer vi alle sammen ”ned at vende” en gang imellem. Det er ikke et spørgsmål om at undgå det, men i stedet at kunne se, hvad vejen “op igen” kan være.
Hver gang jeg leder i min egen værktøjskasse efter hjælp til at tackle en forhindring eller en udfordring, så bliver jeg bekræftet i at de virker, værktøjerne, og det gør det så meget mere autentisk at vejlede, undervise og coache andre, så de også kan få glæde af den værktøjskasse, jeg har opbygget igennem et langt liv i læring – på skolebænke, arbejdspladser, i parforhold, på uddannelses-institutioner, som mor, på kurser, til foredrag og fra bøger.
En gåtur er den bedste medicin – Hippokrates
At gå – hvad kan det gøre for dig?
Der er i forskningen lavet store studier omkring hvad det at gå kan have af positive effekter for den mentale og den fysiske sundhed. Og det er ikke småting der kan komme ud af en god gåtur:
- Gå tur, så styrker du din sundhed – for du sætter gang i produktion af en masse stoffer som er med til at holde din krop og hjerne rask.
- Gå tur og fedtindholdet i blodet falder og du mindsker risikoen for åreforkalkning og blodpropper,
- Gå tur og du stabiliserer blodsukkeret og mindsker risikoen for type II diabetes
- Gå tur og kroppens inflammation dæmpes – og dermed mindsker du risikoen for kræft.
- Gå tur og du styrker dit hukommelsescenter, du husker bedre
- Gå tur og du bliver i bedre humør. Kroppen producerer hormoner som serotonin, dopamin, noradrenalin også kaldet lykkehormoner (og faktisk de hormoner der er i antidepressiver)
- Gå alene, så kan du få glæde af en særlig type tænkning – du får nemlig aktiveret dit grundtilstandsnetværk. Det er her du kan få gode idéer og løse problemer du måske har kæmpet med længe.
- Gå sammen med andre, så styrker du dine sociale relationer
- Gå på arbejde – selvom du sidder hjemme – læg 20minutters gang ind i begyndelsen og slutningen af arbejdsdaten. På den måde rammer du arbejdsdagen ind, og får sat gang i en masse positive side-effekter.
- Gå ud når det er lyst, så får du også tanket det super vigtige D-vitamin – som også hjælper i kampen mod Corona
Idéer til, hvordan du kan gå mere i hverdagen
Gå til og fra – hvor du ellers har taget bilen, cyklen, bus, metro eller tog
Gå, når du skal holde møde – i kan mødes fysisk eller virtuelt på telefonen, men gå en fælles tur
Gør det til en konkurrence med en kollega, ven, veninde, barn eller partner
Jeg kender ingen tanke så tung, at man ikke kan gå fra den – Kirkegaard
Hvor meget skal du gå før det batter?
Jo mere du går, jo mere får du ud af det. Men ”peaket” er 10.000 skridt om dagen. Men også 4.000-8.000 skridt gør en forskel. Når man kigger på den største relative effekt (og går fra ingenting til lidt) så nedsætter bare 15 minutters gåtur om dagen risikoen for at dø tidligt med hele 20%.
Danmark går sammen
Fra 25. januar til 21. februar 2021 kørte kampagnen ”Danmark går sammen” – et projekt under “Sammen i bevægelse”. Her kæmpede danskere mod hinanden regionvis, om at blive dem der gik mest. Region Nordjylland vandt, men kun med 6 skridt i gennemsnit pr person ned til nr 2 – Region Syddanmark.
Selvom kampagnen reelt er slut, så er der masser af god inspiration at hente på hjemmesiden. Og tænk at der, i den lille måned kampagnen løb, blev gået 2.021.545.199 milliarder skridt, hvilket svarer til 1.555.000 millioner kilometer – eller 38 gange rundt om jorden. Se mere her
Sundhedsmissionen
Hør Bente Klarlund fortælle om fortræffelighederne ved gåture i podcasten Sundhedsmissionen fra Kræftens bekæmpelse –– det er episode #16 – find den her
Læs mere om at gå
Du kan også blive klogere ved at læse Bente Klarlunds bog ” Så går det nok”, den kan både lånes på biblioteket eller købes her
Læs mere her på sitet
Du kan læse mere om livsbalance her
Læs om hvorfor du skal træne din robusthed her
Stil spørgsmål
Har du et spørgsmål til livsbalance, personligt lederskab eller stress, så kan du helt gratis stille det i brevkassen her – det er 100% anonymt
Artiklen “Ti gode grunde til at gå – mindst!” er skrevet af Stine Abell, som du kan læse mere om her