60 71 67 05 info@abellcoaching.dk

Taknemmelighed er et kraftfuldt redskab, der kan både åbne og lukke døre – og ikke mindst skabe fokus og perspektiv på oplevelser, følelser, relationer.

Mennesker der beskriver sig selv som taknemmelige er mere optimistiske, har mindre stress og mindre risiko for depression.

Ved at skrive et taknemmelighedsbrev kan du få foldet alle hjørner af taknemmelighed ud.

Hvordan taknemmelighed ændrede mit perspektiv

For mig var det en stor oplevelse at skrive et taknemmelighedsbrev til min far. Han døde for flere år siden, så jeg har ikke haft mulighed for at læse det for ham, men det har alligevel gjort en forskel i vores relation.

I min opvækst og som voksen lykkedes det mig aldrig rigtig at forbinde mig med min far. Vi kom meget nemt på kant og jeg brugte mere energi på at dyrke min selvstændighed end på bare at være og føle mig som et barn af mine forældre.

Da han blev alvorligt syg fik vi nærmet os hinanden, lidt mere.

Min far overlevede ikke sygdommen og vores relation i den fysiske verden sluttede fredfuldt, men rigtig tæt nåede den aldrig at blive.

Nogle år efter min fars død begyndte jeg at arbejde med positiv psykologi og blev meget interesseret i alle de værktøjer, der åbenbarede sig inden for det emnefællesskab. Blandt andet taknemmelighedsbrevet.

Taknemmelighedsbrevet

Jeg besluttede at skrive et taknemmelighedsbrev til min far.

Oplevelsen af at skifte perspektiv fra,

hvad der ikke fungerede i vores relation,

hvad jeg ikke havde fået,

hvad jeg godt kunne tænke mig (men aldrig kunne opnå)…

til hvilken forskel min far havde gjort i mit liv, var stor – kæmpestor!

I brevet fokuserede jeg på de ting, jeg var taknemmelig for, min far havde bidraget med, vist mig, ønsket for mig.

Først og fremmest – så er han grunden til at jeg eksisterer, det må siges at være en rimelig god grund til både at udtrykke og føle taknemmelighed! Og på det fundament kunne jeg så folde taknemmelighed ud gennem hele mit liv. Hvis ikke han havde været der, havde jeg ikke eksisteret – ikke blevet storesøster, ikke gået i skole, ikke fået en-to-tre mange uddannelser, spændende jobs, kærester, gode venner og ikke blevet mor!

TAK far!

Taknemmelighedsbrev

… resten af taknemmelighedsbrevet skal jeg spare dig for, men du forstår essensen er jeg sikker på.

Bliver du inspireret til også at arbejde med taknemmelighed, så er her et sted at starte

Opskriften på et taknemmelighedsbrev

  • Vælg om du vil skrive på computer eller med pen og papir – eller måske vil du hellere lave et lydbrev, så er det også en mulighed – find en diktafon eller optag på din telefon. Hvilken metode er mest dig?
  • Hvis du ikke allerede har valgt den person, som du gerne vil skrive til, så kan du tænke på de personer der er tæt på dig, hvem fremkalder de stærkeste følelser. OG – det behøver ikke at være positive følelser.
  • Et brev der er startet ud fra positive følelser er enkelt at komme i gang med. Start med hvorfor du skriver, fortsæt med hvordan han/hun har påvirket dig, beskriv hvordan har de bidraget til din måde at være i verden på, hvordan de haft indflydelse på dit liv.
  • Et brev der er startet ud fra det, som vi kan kalde en negativ følelse, kan være en udfordring. Men desto mere kraftfuldt. Og det kan være du skal begynde forfra flere gange. Husk på at du i første omgang gør dette for din egen skyld. Start med hvorfor du skriver brevet, vær ærlig og del dine tanker om de oplevelser du har haft med ham/hende. Nu er det vigtigt at holde fokus på taknemmelighed. Hvilken læring har du fået med dig, hvad kan du være taknemmelig for i denne relation. Husk du gør dette for din egen skyld – hvis du skaber fred med din fortid, så har du nemmere ved at nyde det liv du har nu – og det der kommer.
  • Efter du har tænkt, følt, reflekteret, skrevet – hvad føler du? Glæde, kærlighed, træt, lettet – eller noget helt andet…. Måske du har lyst til at skrive endnu et taknemmelighedsbrev – måske ikke. Vælg hvad der er rigtigt for dig.
  • Hvad skal der nu ske med brevet. Sender du det? Vil du læse det højt? Eller var det nok i sig selv (som for mig) bare at skrive brevet? Også her – valget er helt op til dig.
    Taknemmelighed kan ændre perspektiv og fokus – skabe fred med fortiden og frigive energi til fremtiden. Det var hvad der skete for mig.

Hvad skete der for dig?

Har du lyst til at dele din oplevelse – så er du meget velkommen til at skrive en kommentar.

Har oplevelsen givet anledning til spørgsmål – så er du også velkommen til at skrive til brevkassen her

Nysgerrig på hvorfor taknemmelighed er en vej til mere glæde og trivsel – se videoen her

Måske du har fået lyst til at læse lidt videre om områder indenfor den positive psykologi – feks;

Hvordan et vikingetogt bragte mig i flow

Er du nysgerrig på dine styrker? De er dine superkræfter!

Artiklerne er alle skrevet af Stine Abell, som du kan læse om her

Hver 14. dag udgiver jeg nyhedsbrevet “POWER til dit personlige lederskab” hvor jeg deler værktøjer og viden inden for stress og livsmestring. Det er gratis, og du kan tilmelde dig her

Stine Abell MINDstrain stress coach

 

Livsbalance test

LIVSBALANCE-test

Tilmeld dig her - og modtag LIVSBALANCE-testen, en test du hurtigt og enkelt kan udfylde for at få svaret på hvordan din LIVSBALANCE har det lige nu".

Samtidig tilmelder du dig nyhedsbrevet "Power til din personlige udvikling" som udkommer hver 14. dag. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

 

Glæder mig til at inspirere dig. Mange hilsener Stine

Super - om lidt vil du modtage testen i din mailbox.