60 71 67 05 info@abellcoaching.dk

Taknemmelighed er et kraftfuldt redskab, der kan både åbne og lukke døre – og ikke mindst skabe fokus og perspektiv på oplevelser, følelser, relationer.

Mennesker der beskriver sig selv som taknemmelige er mere beviseligt mere optimistiske, har mindre stress og mindre risiko for depression

Hvordan taknemmelighed ændrede mit perspektiv

For mig var det en stor oplevelse at skrive et taknemmeligheds-brev til min far. Han er død for flere år siden, så jeg har ikke haft mulighed for at læse det for ham, men det har alligevel gjort en forskel i vores relation.

I min opvækst og som voksen lykkedes det aldrig rigtig for mig at forbinde mig med min far. Vi kom meget nemt på kant og jeg brugte mere energi på at dyrke min selvstændighed end på bare at være og føle mig som et barn af mine forældre. Da han blev alvorligt syg fik vi nærmet os hinanden, lidt mere. Min far overlevede ikke sygdommen og vores relation i den fysiske verden sluttede fredfuldt, men rigtig tæt nåede den aldrig at blive.

Nogle år efter min fars død begyndte jeg at arbejde med positiv psykologi og blev meget interesseret i alle de værktøjer der åbenbarede sig inden for det emnefællesskab. Blandt andet taknemmelighedsbrevet.

Jeg besluttede at skrive et taknemmelighedsbrev til min far.

Oplevelsen af at skifte perspektiv fra, hvad der ikke fungerede i vores relation, hvad jeg ikke havde fået, hvad jeg godt kunne tænke mig (men aldrig kunne opnå)… til hvilken forskel min far havde gjort i mit liv, var stor – kæmpestor! I brevet fokuserede jeg på de ting, jeg var taknemmelig for at min far havde bidraget med, vist mig, ønsket for mig. Først og fremmest – så er han grunden til at jeg eksisterer, det må siges at være en rimelig god grund til både at udtrykke og føle taknemmelighed! Og på det fundament kunne jeg så folde taknemmelighed ud gennem hele mit liv. Hvis ikke han havde været der, havde jeg ikke eksisteret – ikke blevet storesøster, ikke gået i skole, ikke fået en-to-tre mange uddannelser, spændende jobs, kærester, gode venner og ikke blevet mor! TAK far!

Taknemmelighedsbrevet – brevet der gør en forskel

… resten af brevet skal jeg spare dig for, men du forstår essensen er jeg sikker på.

Bliver du inspireret til også at arbejde med taknemmelighed, så er her et sted at starte

Opskriften på et taknemmelighedsbrev

  • Vælg om du vil skrive på computer eller med pen og papir – eller måske vil du hellere lave et lydbrev, så er det også en mulighed – find en diktafon eller optag på din telefon. Hvilken metode er mest dig?
  • Hvis du ikke allerede har valgt den person, som du gerne vil skrive til, så kan du tænke på de personer der er tæt på dig, hvem fremkalder de stærkeste følelser. OG – det behøver ikke at være positive følelser.
  • Et brev der er startet ud fra positive følelser er enkelt at komme i gang med. Start med hvorfor du skriver, fortsæt med hvordan han/hun har påvirket dig, beskriv hvordan har de bidraget til din måde at være i verden på, hvordan de haft indflydelse på dit liv.
  • Et brev der er startet ud fra det, som vi kan kalde en negativ følelse, kan være en udfordring. Men desto mere kraftfuldt. Og det kan være du skal begynde forfra flere gange. Husk på at du i første omgang gør dette for din egen skyld. Start med hvorfor du skriver brevet, vær ærlig og del dine tanker om de oplevelser du har haft med ham/hende. Nu er det vigtigt at holde fokus på taknemmelighed. Hvilken læring har du fået med dig, hvad kan du være taknemmelig for i denne relation. Husk du gør dette for din egen skyld – hvis du skaber fred med din fortid, så har du nemmere ved at nyde det liv du har nu – og det der kommer.
  • Efter du har tænkt, følt, reflekteret, skrevet – hvad føler du? Glæde, kærlighed, træt, lettet – eller noget helt andet…. Måske du har lyst til at skrive endnu et taknemmelighedsbrev – måske ikke. Vælg hvad der er rigtigt for dig.
  • Hvad skal der nu ske med brevet – sender du det, vil du læse det højt – eller var det nok i sig selv (som for mig) bare at skrive brevet? Også her – valget er helt op til dig.
    Taknemmelighed kan ændre perspektiv og fokus – skabe fred med fortiden og frigive energi til fremtiden. Det var hvad der skete for mig.

Hvad skete der for dig? Har du lyst til at dele din oplevelse – så er du meget velkommen her:

3 enkle veje til mere selvomsorg

Få mere POWER til dit personlige lederskab!

Når du tilmelder dig ”POWER til dit personlige lederskab” vil du løbende få insiderviden om de bedste og mest effektive værktøjer til personlig udvikling. Herunder den nyeste forskning inden for stress, metakognitiv psykologi og positiv psykologi. 

 

Samtidig sender jeg dig med det samme guiden ”3 enkle veje til mere selvkærlighed”. 

Her får du forklaringen på hvorfor du skal skrue ned for din indre kritiske stemme og finde selvomsorgen frem plus enkle og effektive øvelser til at skrue op for selvkærligheden.

YES! Du er nu tilmeldt.