Hvis ikke vi gør noget for bevidst at styre vores fokus, vores opmærksomhed, så kan vi ret være sikre på, at der nogen der løber med den! Med denne artikel vil jeg gerne folde nogle tanker ud omkring opmærksomhed. Tanker om opmærksomheden – ubevidst – kan løbe uhensigtsmæssige steder hen, eller i uforholdsmæssig lang tid. Jeg vil gerne sætte lys på, hvordan du kan få et bevidst fokus – fra (måske ubevidst) altid at være tilgængelig og “på” til at vælge til, hvad du vil give din opmærksomhed – og hvornår du vil være afkoblet og i gang med at lade op.
Hellere elektrisk stød end kedsomhed!
Forskere fra bl.a. Harvard har undersøgt hvad der sker, hvis man giver en forsøgsperson valget om at blive placeret i et rum med bare helt sit eget selskab, alene. HELT ALENE! Ingen bog, papir, computer, telefon..
Overladt til sig selv og sine egne tanker eller at få elektrisk stød.
Gæt hvad… 67 % af mændene – og 25% af kvinderne valgte elektrisk stød!
De ville hellere få elektrisk stød end være alene med dem selv og deres tanker!
Tankevækkende!
Afhængigheden kommer snigende
Mange opdager ikke hvordan afhængigheden kommer snigende. Impulsen, til at række ud efter telefonen og se om der er sket noget ”nyt og spændende” siden sidst, kommer helt ubevidst og vi er hurtige til at handle på den. Og opmærksomheden har flyttet sig, fra det du lige var i gang med – til telefonens uendelige feed af opdateringer, mails, notifikationer.
Forskning viser at det ikke er unormalt at tjekke telefonen hele 150 gange om dagen!
Og er du i gang med at tjekke din telefon, så er du ikke nærværende med andet – end din telefon.
Grænserne er blevet flydende
Vores telefoner og computere har desuden gjort det nemmere end nogensinde at være ”på” og stå til rådighed. Hvor vi tidligere forlod jobbet, kunne lukke døren og cykle hjem, så er arbejdet meget nemt hoppet med i cykelkurven og vi skal gøre noget aktivt for at stoppe arbejdsdagen.
Vi er tilgængelige 24/7
hvis ikke vi gør noget aktivt
– for ikke at være tilgængelige!
Fordelene ved tilgængeligheden
Det kan være en fordel, at man altid er til at få fat på, hvis ens børn, familie eller venner har brug for hjælp. Det er ikke mange år siden, man efterlod telefonen derhjemme og først kunne komme i kontakt hvis man selv ringede op, eller man var hjemme igen i tryg nærhed af fastnettelefonen. Som til gengæld kostede mange penge at tale i, især hvis det skulle være med en kontakt i udlandet.
I dag koster det….nærmest ingenting.
Andet end din tid og din opmærksomhed.
Og den kæmper vi om at holde fast i, for alle steder lurer mulighederne for afledning.
Bling
Notifikationer med lyd eller farve fortæller lokkende at ”her er noget du lige skal se”. Hopper du på facebook, så kan du blive fanget af strømmen af opslag dine forbindelser slår op, men også opslag som råber til dig, at du skal se med, for du kan ikke undvære dette eller hint produkt. Og de er snedige – dem der vil sælge dig noget, de kan se over skulderen på dig, hvad har du ellers ladet dig opsluge af, hvis annoncer har du brugt tid på at se færdige, hvilke nuttede dyrefilm har tyvstjålet din opmærksomhed. Og så lægger de sig – lige der i dit synsfelt – så reklamerne, så du skal gøre endnu en aktiv indsats for ikke at lade dig opsluge.
Bare du kan se telefonen, så forstyrrer den!
Forskning har vist, at bare det, at en telefon er synligt til stede (den behøver engang at være tændt) påvirker både ens evne til at være til stede, og selve kvaliteten af samtalen.
Er det alt eller intet – online eller off-line?
Skal vi så helt droppe mobilen, ipaden, computeren, emails og sociale medier?
Det er reelt ikke en mulighed i dag.
For rigtig mange af os i hvert tilfælde.
Så derfor er øvelsen, eller opgaven, at blive bevidst om hvordan, hvornår og hvor længe du vil give opmærksomhed til opmærksomheds-røverne – og hvordan, hvornår & hvor længe du vil give opmærksomhed og fokus til at være bevidst nærværende – med dig selv, din familie eller dine venner.
De ubehagelige følelser lokker
Vi kan blive lokket – når følelser som kedsomhed, frustration, ensomhed melder deres ankomst. Lokket til den ”nemme” vej, væk fra følelsen og ind i den verden af ”små-belønninger” vi får, når vi checker mails, ser et nyt ”like” på et opslag vi har lavet eller griner af en sjov video. Husk tilbage på, hvor mange der hellere ville have elektrisk stød end blive ladt alene!
Ladetid
Du er sikkert klar over, hvornår det er tid til at lade din telefon op. Og hvis ikke du har det på fornemmelsen, så kan du se det på batteri-indikatoren.
Har du tænkt over, hvordan du selv kobler af for at blive ladt op?
Det gør du, ved netop at lægge telefonen/computeren fra dig og styre din opmærksomhed hen på noget, der bevidst lader dig op.
Mikroskridt kan bringe dig milevidt
I stedet for at tænke at telefon og andre opmærksomhedsrøvere skal forsvinde langt væk, så kan du arbejde med at få kontrol over din opmærksomhed med små skridt. Små enkle mikroskridt – som ikke ”truer” alle herlighederne, der også ligger og venter i facebook-feedet, mailboksen, besked-appen osv.
Små skridt der er overkommelige og bevidste øvelser i at være nærværende, til stede, i gang med at lade dig op.
Prøv det selv – en eller flere af mulighederne her
- Som det første når du vågner – brug et minut eller to på at trække vejret og lige så stille komme til stede for dagen. Sæt en intention for dagen
- Læg telefonen væk (og på lydløs) hver gang du sætter dig til et måltid
- Indstil telefonen så den ikke forstyrrer dig mellem kl. 22.00 og 07.00
- Slut arbejdsdagen af med en ”off line” aktivitet – gå en tur, dans til musik,
- Lad telefonen ligge i tasken når du går på café
- Sluk for alle notifikationer – på telefon & computer
- Prøv at lade telefonen ligge i lommen når du kører bus, tog eller metro (og du SKAL lægge den i lommen når du kører cykel, fører bil eller motorcykel!)
- Sæt tid af i kalenderen til ”device- og arbejds-fri” tid. Og lad telefon/computer blive hjemme – eller som minimum i tasken: løb en tur, gå en tur med en ven/inde, gå på galleri e.l.
Oplever du det er svært at lade telefon være telefon – eller computer være computer, så kan det være du er afhængig af dit elektroniske isenkram. Det kan du tage en test for at afsløre. DR har blandt andre lavet sådan en, du finder link til den her
En af de ting du kan gøre i stedet for at være “på” – er at koble af med en gåtur, hvorfor – det kan du læse her
Og falder du i, og bliver sur på dig selv, så kan du læse med her, hvordan Kærlig Venlighedsmeditation kan være med til at skubbe din emotionelle balance i positiv retning.
Artiklen er skrevet af Stine Abell, du kan læse mere om mig her
Super spændende og tankevækkende blogindlæg!!
Tak! Jeg er glad for, at det kan inspirere dig!