60 71 67 05 info@abellcoaching.dk

Nytårsforsæt – og jeg var lige ved at starte med en stavefejl

Nytårsforsæt… et ord jeg først i dag har stiftet bekendtskab med. For jeg ved nu noget, jeg ikke vidste for 5 minutter siden. I alle årene har jeg troet det hed nytårsfortsæt, men det gør det slet ikke – det hedder nytårsforsæt. Du kan se for dig selv her

Og hvorfor er det vigtigt – hvad er egentlig forskellen – og hvorfor taler jeg om det her nu, nytårsforsæt eller nytårsfortsæt?

Mine umiddelbare tanker går på, at et nytårsfortsæt er en beslutning om, at fortsætte med noget. At blive bevidst om, hvad man gerne vil fortsætte med i det nye år.

Nytårsforsæt giver en anden mening, på trods af det bare er et enkelt lille bogstav der skiller nytårsforsæt og nytårsfortsæt. Et lille bitte ”t”.

At gøre noget med forsæt – er at skabe en bevidst handling, at beslutte sig for at gøre noget nyt, at sætte vilje bag.

Betyder det noget med den forskel på nytårsforsæt og nytårsfortsæt?

Begge dele handler om at blive bevidst om noget, man vil gøre i det nye år. Forandring starter med bevidsthed. Vi kan ikke ændre noget, med mindre vi er bevidste om, at det er hvad vi ønsker.

Og ønsket om at tllføje noget til et kommende år, nytårsforsæt eller nytårsfortsæt, giver i udgangspunkt rigtig god mening. Og selve ordet der definerer det, er måske ikke så afgørende. Det vigtige er vel at give de bedste betingelser for at nytårsforsættet – eller nytårsfortsættet – sættes i værk, at det gennemføres. Fordi man ved at udtrykke for(t)sættet har et ønske om at ændre noget til det bedre.

De dårlige nyheder først

Har du nogensinde sat dig et nytårsforsæt – eller nytårsfortsæt – som du endte med ikke at lykkes med? Mit bud er ja. Oceaner at nytårsforsætter er sendt ud i universet sammen med det glitrende fyrværkeri nytårsaften. Og lige så mange er dalet ned igen i slutningen af december som trætte udgaver af det oprindelige ønske, uden at have glædet dig med oplevelsen ”yes, i did it”! Og ny står du igen her på kanten af et nyt år og ser optimistisk ind i fremtiden – hvilket nytårsforsæt, vil du kaste i luften sammen med fyrværkeriet, og med en træt stemme i baghovedet alligevel tænke, det går nok aldrig.

Når noget ikke virker, så gør noget andet

Det er nu jeg gerne vil invitere dig til at stoppe op, og gøre noget andet. Både hvis du oplever at dine nytårsforsætter alligevel aldrig rigtig bliver gennemført eller opfyldt.  Og hvis du er en af de få, som faktisk formår at sætte vilje og vedholdehed bag, så du om et år har kvittet smøgerne, tabt de evige 5 kilo, blevet en mere tålmodig forælder – eller hvad der nu har været sendt afsted som dit nytårsforsæt.

I stedet for bare at fokusere på en enkelt ting, du ønsker dig for det nye år, så vil jeg invitere dig til at bruge årsskiftet til refleksion. En refleksion over hvad du har oplevet af sorger og glæder i det forgangne år, hvad du er taknemmelig for i dit liv, hvad du ønsker at efterlade i det gamle år – og hvad du ønsker at tage med dig videre.

Nytårsforsæt

Skift nytårsforsæt ud med nytårsrefleksion

I stedet for bare at ”forlade” det gamle år, og kaste sig ind i det nye, med endnu et nytårsforsæt som du har forkølede chancer for at komme i mål med, så vil jeg invitere dig til at stoppe op og reflektere over det forgangne år.

Vi glemmer hurtigt alt det vi har oplevet, sorger som glæder.

Ved at fokusere, reflektere og kondensere alt det, du har oplevet i løbet af året, så har du mulighed for at genopleve, fast-cementere minderne og ikke mindst tage læring med dig – ud i fremtiden.

Lidt som at koge året ned til en boullion-terning, der giver din fremtid krydderi og smag.

Hvordan skifter jeg nytårsforsæt ud med nytårsrefleksion?

Der er mange måder at gøre det på. Som Svend Brinkmann så klogt har sagt, ”alle mennesker er som alle andre mennesker, som nogen andre mennesker og som ingen andre mennesker”. Der er ikke én rigtig eller forkert måde at gøre det på, du skal finde den der passer bedst til dig. Vær nysgerrig og åben – prøv én ting i år, noget andet til næste år, eller find dig en måde der passer dig hvert eneste år ved årsskiftet.

 • Du kan gøre det alene – eller sammen med en partner, god ven eller anden betydningsfuld person
 • Du kan gøre det på én gang
 • Du kan gå til og fra over en længere periode
 • Du kan skrive det i en ny notesbog
 • Du kan skrive på notefunktionen eller i et dokument på computeren

Find inspiration

 • Du kan finde inspiration ved at kigge tilbage i din kalender
 • Du kan kigge tilbage i de fotos du har taget i løbet af året
 • Du kan lytte til de musiknumre der har været dine yndlings i løbet af året

Spørgsmål til kickstart

 • Hvad har været det sværeste i år?
 • Hvad har bragt mig mest glæde i år?
 • Hvad er jeg taknemmelig for i?
 • Hvad er du mest stolt af?
 • Hvem har støttet mig i år?
 • Hvem har jeg hjulpet?
 • etc

Nytårsintention

Du kan afslutte nytårsrefleksionen – ikke med et nytårsforsæt, men med en nytårsintention. Du slutter refleksionen af med at skrive dine håb og ønsker ned for det kommende år.

Når du lige har været ”a trip down memory lane” og fået fokus på dine oplevelser, glæder og sorger fra det gamle år, så kan du stoppe op og notere dig,

Hvad har du lært?

hvad har dine oplevelser gennem året givet dig af læring, som du endnu stærkere kan møde fremtiden med.

Og som en sidste del af øvelsen, så kan du vende blikket fuldt ud mod fremtiden

Hvad ønsker du?

Hvad er dit håb for det kommende år?

Hvad vil du gerne opleve?

Hvad er egentlig vigtigt for dig?

Nytårsforsættet er transformeret til nytårsrefleksion og nytårsintention

Når du vælger at lave refleksionen over det forgangne år, og sætte intentionen for det nye år, så møder du ”dig selv”. Du vender fokus mod dine egne oplevelser, det der har betydet noget for dig, det du har lært noget af. Og med den refleksion er det meget mere sandsynligt at de intentioner du sætter dig for det kommende år også har udspring i dig selv, og det som er vigtigt for dig.

Jamen, hvad så med de mere konkrete mål jeg gerne vil have for året?  tænker du måske.

Dem jeg normalt ville sende afsted i et eller flere nytårsforsæt?

Skal jeg så bare helt droppe dem?

Ikke nødvendigvis. Men hvis du oprigtigt ønsker at det – så hjælper du dig selv til de bedste muligheder for succes, så skal du i gang med

Planlægning, planlægning og planlægning

For at have de bedste chancer for at nå i mål, med et mål, kræver det planlægning. Og det kan du med fordel sætte i kalenderen i starten af det nye år.

Der findes værktøjer til at arbejde med nytårsforsæt, et af dem er “løsningsfokuseret tænkning”. Det har jeg lavet en guide til, som du kan få ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev her

Er det pinligt at jeg har sagt nytårsfortsæt og ikke nytårsforsæt

Havde dette været i mine teenageår, så havde jeg nok skammet mig grummeligt over at have sagt forkert i så lang tid. Som så selvfølgelig ikke havde været så lang som nu, hvor jeg er (en del) år ældre. I dag har jeg en mere afslappet tilgang til at lave denne slags fejl. Først – jeg er med garanti ikke den eneste, som du kunne læse i sproget.dk, og dernæst – så er fejl bare fejl, de kan fodre nysgerrighed (hvad betyder det egentlig – ordet), de hjælper mig til at huske – jeg glemmer med garanti aldrig at det rigtige ord er nytårsforsæt!

 

God arbejdslyst og godt nyt år!

Stine Abell

 

 

Du kan læse mere om mig her

Jeg har skrevet denne artikel og mange andre, som du måske også kan få glæde af.

Hvis du vil blive bedre til at fokusere på dine styrker, så kan du læse

Er du nysgerrig på dine styrker – de er dine superkræfter!

Er du inde i en tung periode, hvor alt synes svært, så kan du læse med her

Alt er en periode

Eller kig i brevkassen, hvor jeg svarer på spørgsmål fra læserne – også dig, du er velkommen til at skrive dit spørgsmål her

Stine Abell Coaching

 

Livsbalance test

LIVSBALANCE-test

Tilmeld dig her - og modtag LIVSBALANCE-testen, en test du hurtigt og enkelt kan udfylde for at få svaret på hvordan din LIVSBALANCE har det lige nu".

Samtidig tilmelder du dig nyhedsbrevet "Power til din personlige udvikling" som udkommer hver 14. dag. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

 

Glæder mig til at inspirere dig. Mange hilsener Stine

Super - om lidt vil du modtage testen i din mailbox.