60 71 67 05 info@abellcoaching.dk

Den sidste tid har min datter sunget Rasmus Seebachs ”Øde Ø” for fuldt skrald herhjemme. Hun skulle sammen med resten af sin 1. klasse synge sangen for hele skolen. Så der er blevet øvet, øvet og øvet. Hun kan teksten til UG – men synge rent, det kan hun ikke – endnu. Hun får naturlig modstand fra mig, input til at øve sig, gøre sig umage, men hendes mangel på rene toner nævner jeg ikke – nu.

Som mor sidder jeg og reflekterer. Der er ikke mange år til, at øjestenen, som så mange andre, mulighvis ønsker sig med i køen til X Factor.

Hvis min datter virkelig VIL deltage, så skal hun selvfølgelig det. Samtidig vil jeg IKKE lyve for hende og sige, at hun synger fantastisk. Jeg vil give hende modstand, lade hende høre hvordan hun selv lyder, tale med hende om forskellen på at synge i badet og synge på en scene, udfordre hende på hendes mål og hvordan hun kan blive i stand til at arbejde hen imod at optræde i X-factor.

OG jeg ved samtidig at det ikke bliver hendes eneste møde med en hård, realitets-rammende, ubarmhjertig og måske endda uretfærdig virkelighed. Netop derfor skal det være mig der tager en af de første omgange i træningen af hendes robusthed og modstandskraft. Mig, hendes mor, som elsker hende betingelsesløst.

 

Har du mødt modstand på din vej? Så er du godt hjulpet…

Og jeg føler, det er min pligt som forælder at klæde hende bedre på end nogle af de håbefulde – og mere eller mindre talentfulde – deltagere, vi møder i X Factor. Det er ikke kun de 15-årige uden en tone i livet, der uforstående bryder sammen for rullende kamera. Også voksne – med og uden talent for sang og performance – lader tilsyneladende en oplevelse af modstand & nederlag påvirke dem helt ud af proportioner.

Så inden min datter er gammel nok til at entrere X Factor, vil der med garanti være masser af muligheder for at møde modstand på vejen, så hun langsomt og sikkert styrker sin modstandskraft, sin evne til at klare modgang og får opbygget et sundt syn på det der måske umiddelbart kan føles som nederlag, men i virkeligheden er læring.

Og jeg vil gøre mit til at lære hende at håndtere og vokse af modgang.

 

Modstandskraft, robusthed, udholdenhed, stamina

Vi har en del modstandskraft og udholdenhed medfødt i vores personlige styrker, og så har vi mulighed for at træne og bygge på hele livet igennem. Jo mere vi træner, jo stærkere bliver vi.

 

Hvordan hjælper vi børnene – så de også kan tåle en (u)retfærdig omgang fra Blachman?

Lære at begå fejl

Lad barnet at begå fejl, og opleve sorg, skuffelse og fiasko. Det kan være virkelig, virkelig hårdt, men vores børn har brug disse erfaringer for at udvikle og træne deres modstandskrafts-muskel. Gå selv foran, og vis at det ikke er farligt at begå fejl, og hvordan du selv håndterer, at du ikke altid gør det rigtige.

Mærke og arbejde med følelser

Sig nej til dit barn & sæt grænser – så barnet oplever, at ikke alle dets ønsker bliver opfyldt. Støt barnet, når det er frustreret ved at anerkende de følelser, der opstår. Lær barnet at alle følelser er ok/”rigtige”. Hjælp med at sætte ord på barnets følelser, når det bliver skuffet over en kammerats opførsel, når det bliver bange, eller når det er nervøst for noget, som kommer til at ske.

Snak med barnet om de forskellige følelser, og hvordan de opleves i kroppen. Lær barnet, at han/hun ikke ”er sine følelser”, at følelser er midlertidige og at barnet selv kan gøre noget for at ændre sin egen tilstand. Små teknikker til at håndtere vrede eller angst: Tæl til ti, gå væk, tag dybe indåndinger, tænk på situationer hvor du har været rolig og i balance.

Elsk betingelsesløst

Vis du elsker barnet– lige meget hvilken følelse der regerer lige nu. At det er trygt og sikkert at være barn, og lige præcis du som forælder altid er der.

———————-  o ———————-

Og ja – livet gør ondt en gang imellem. Det er GODT – for det træner modstandskrafts-musklen!

Og hvis Blachman ender med at sende en af sine ordrige svadaer om manglende talent og eksistentielle ligegyldigheder afsted efter dit eller mit barn, så vil sejren være at kunne sige ”pyt” eller ”tak”.

Synes du, det er svært?

Og det var så konkrete redskaber til at hjælpe dit barn. Føler du, at det er svært, måske fordi du aldrig selv har lært at begå fejl, være i dine følelser, kende dine styrker og elske dig selv betingelsesløst?

Du kan så starte med at bruge de enkle trin på dig selv – eller booke et forløb til styrkebaseret coaching, hvor du får mulighed for at fokusere på din egen proces og blive endnu bedre i stand til at støtte dit barns udvikling mod øget modstandskraft, så en uretfærdig dommer ikke får NOGEN ned med nakken!

Vil du læse mere om modstandskraft og robusthed – så læs feks indlægget her

Du kan også læse Eva Hertz´ bog Robust – lær at mestre modgang, find link til hvor du kan købe her eller lån den på det nærmeste bibliotek.

Forfatteren til artiklen er

Stine Abell

 

 

Stine Abell MINDstrain stress coachDu kan læse mere om Stine her

 

 

 

 

 

 

 

 

Livsbalance test

LIVSBALANCE-test

Tilmeld dig her - og modtag LIVSBALANCE-testen, en test du hurtigt og enkelt kan udfylde for at få svaret på hvordan din LIVSBALANCE har det lige nu".

Samtidig tilmelder du dig nyhedsbrevet "Power til din personlige udvikling" som udkommer hver 14. dag. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

 

Glæder mig til at inspirere dig. Mange hilsener Stine

Super - om lidt vil du modtage testen i din mailbox.