Vi taler VM i håndbold – for kvinder – December 2021! Hver dag er der nye kampe som ruller over TV-skærmen. Jeg følger de danske kampe så vidt muligt, og hepper på Jesper Jensens seje spillere. Og håber selvfølgelig de går hele vejen! Men hver dag er der også andre hold der spiller, vinder og taber. Nogle gange taber de stort, andre gange er kampene mere lige – og noget mere spændende 😉 Men hvordan kan man egentligt vinde, når man taber stort?
En kamp med en stort vindende taber
Andre landes hold interesserer mig knap så meget – og da mest når de spiller mod Danmark. Men i går faldt min vej forbi en meget ulige kamp. Norge, en af kvindehåndboldens mastodonter, knuste Irans kvindehold med cifrene 41-9.
Indrømmet, jeg så ikke hele kampen, for gjorde næsten ondt indeni at se niveauforskellen på de to hold. De iranske kvinder kæmpede deres, men det var tydeligt at klasseforskellen mellem de to hold var for stor til, at det ville blive en kamp med det mindste gran af spænding. Der var aldrig tvivl om hvem der ville vinde, og hvem der ville tabe stort.
VM debutanterne fra Iran
MEN, det jeg så, var også et debuterende VM hold som klædt i tørklæder, lange ærmer og langbenede tights under deres shorts. Og de kæmpede røven ud af bukserne!
Og de blev ved, selvom afstanden op til Nordmændene blev større og større, med gå-på-mod og fightervilje! På trods af fejl efter fejl og minus held med at passere det norske forsvar.
Kampen endte med sølle 9 scoringer til Iran – og hele 41 til Norge.
Spillerne rørt til tårer
Men kampen endte også med et af de smukkeste øjeblikke, jeg har oplevet i den tid, jeg har set håndbold.
Umiddelbart efter kampens afslutning, der hvor de to hold hilser og siger tak for kampen, blev
Irans mål-vogter Fatameh Khalili Behfar udråbt til kampens spiller.
KAMPENS SPILLER!
På trods af at det iranske mål blev passeret 41 gange, så blev Fatameh udnævnt til player of the match.
Ikke bare blev Fatameh glad, hun var LYKKELIG!
Og ikke bare Fatameh, men hele det iranske hold fejrede hendes titel som kampens spiller, som var det en vunden kamp eller endda en mesterskabstitel. Og ikke nok med det, modstanderholdet hyldede også Fatameh – selv nogle af de garvede norske spillere fik tårer i øjnene.
TV2 skriver efter kampen:
”Fatemeh Khalili Behfar og resten af det iranske landshold fik sig en oplevelse, de sent vil glemme, da målmanden blev kåret til kampens spiller”
Du kan læse hele artiklen her.
Eller endnu bedre, se Fatemehs glæde her:
Jeg kan ikke se det uden at få en tåre i øjenkrogen af bevægelse, kan du?
Hvad er meningen med at skrive om, hvordan man kan vinde, når man taber stort?
Og hvad skal sådan en historie om håndbold og hvordan man kan vinde, når man taber stort, i en blog omkring personlig udvikling?
Jeg havde lyst til at dele en personlig oplevelse, som virkelig rørte mig! Og så fik øjeblikket mig også til at tænke på hvor afgørende det er, hvilket perspektiv vi ser tingene i.
Man kan se på kampen som
- en kamp, hvor en nation ydmyger en anden i kvindehåndbold, i en indledende runde til VM.
Eller man kan se på kampen som
- en kamp, hvor det stort tabende hold alligevel – fuldt fortjent – får en spiller valgt til ”kampens spiller”
- en kamp, hvor Irans kvindelands-hold spiller sit første VM nogensinde
- en kamp, hvor det ene hold er dækket til med tørklæder og lange ærmer/ben, men som har mulighed for at dyrke en sport de elsker
- en kamp, som minder os om hvor privilegerede vi er, at bo i et land hvor religion ikke skal diktere påklædning
- en kamp, som ikke bliver transmitteret i hjemlandet, fordi begge hold ikke var dækket med tørklæder og lange ærmer/ben
Og hvert punkt kan foldes endnu mere ud, med nye perspektiver på – en håndboldkamp.
Coachens rolle
Coachens / trænerens rolle i håndboldkampen er at lægge strategien, have overblikket, læse spillet og undervejs sørge for, at spillerne får mulighed for at spille det bedste de kan. Men det er spillerne der spiller kampen.
På den samme måde er coaching faktisk også at lade spilleren spille kampen, men som coach at hjælpe med at finde det bedste frem, have strategien og hjælpe med at danne det store overblik og at assistere med at se tingene i et andet perspektiv.
Vil du høre mere om perspektivering?
Hvis du er nysgerrig på mere snak om perspektivering, så kan du se min gratis videotræning – hvordan, kan du se her. Der jeg beskriver de tre største udfordringer omkring at undgå stress og opnå livsbalance, som mange oplever i forbindelse med deres første karrierejob.
Eller kunne du tænke dig at læse andre af mine blogindlæg som kan inspirere til personlig udvikling
Magelig og modstandsdygtig – det handler om balance
Når livet giver dig citroner – så lav limonade
Artiklerne og træningen er produceret af Stine Abell, du kan læse mere her