60 71 67 05 info@abellcoaching.dk

Sætningen har jeg hørt mig selv sige rigtig mange gange til min datter, Ella, i skrivende stund 9 år gammel.

Når hun er i en tilstand af underskud og frustration – så kan hun lave lange opremsninger over hvad hun

ikke vil,

ikke kan,

ikke må,

IKKE IKKE IKKE.

Bevar ro og overblik

Som forælder er det en stor opgave altid at bevare roen og overblikket – ind imellem lykkes det, og ind imellem slet ikke. Men når det lykkes – så prøver jeg at hjælpe Ella på en anden vej, med at spørge ind til hvad hun i stedet gerne vil, godt kunne tænke sig at kunne, kan få lov til.

Og hvor føles det godt, når det lykkes at hjælpe hende til at ændre perspektivet og guide hende til en anden tilstand.

Det fører mig hen til en spændende bog omkring positiv psykologi og coaching, Authentic Strengths af Fatima Dorman jeg er i gang med at læse. I mit arbejde som coach og konsulent er det naturligt at være nysgerrig på ny viden, andres perspektiver og hvad forskerne arbejder med. Derfor ligger der for det meste en fagbog i gang på mit bord. Og det slår mig at hver gang jeg læser om forskning, metoder og værktøjer i emnefeltet positiv psykologi, så leder jeg både bevidst og ubevidst efter paralleller til min egen hverdag. Både som coach, men også som partner – mor – veninde – datter … menneske.

Noget af det jeg oplever, når jeg taler om positiv psykologi er, at der er mange som ikke ved så meget om emnefeltet og slår det lidt hen som noget fluffy ”bare se lidt lyst på tingene, så skal det hele nok gå”.

Og det synes jeg er ærgerligt, for der er mange enkle, konkrete værktøjer som er let anvendelige og som, hver for sig, og i fællesskab hjælper dig, mig, … mennesker til et liv i trivsel.

 

Positiv Psykologi i praksis

Og det slog mig i dag, at det er her jeg gør en forskel.

Ved at trække essensen ud af forskning, artikler og tykke bøger og vise eksempler på dagligdags brug af værktøjerne, kan jeg hjælpe andre (og mig selv) til at få øje på hvordan positiv psykologi via almindelig hverdagspraksis bidrager til et liv i øget trivsel.

Netop i dag har jeg taget et billede af en medalje jeg fik forleden. Medaljen har min datter lavet – til mig – på workshoppen ”Yoga og papirkunst” hos Himmelhesten.

Hjælpsomhedsmedalje

Den er resultatet af en lille meditation, hvor vi skulle sidde og trække vejret – ryg mod ryg – min datter og jeg. Så skulle vi lukke øjnene og vælge noget, vi satte pris på ved den anden, noget vi gerne ville give en medalje for. Og til sidst skulle vi så, hver især, lave medaljen i papir – og overrække den. Super fin måde at være i nærvær med hinanden. Jeg fik medaljen for at være hjælpsom – sagde Ella.  Var jeg stolt & glad? JA!

Og i dagene efter har jeg tænkt meget på, hvad det betyder for mig, at få sådan en anerkendelse. Hvad det, at have ansvaret for et lille menneske, der skal vokse op og lære om rigtig mange ting, har gjort både ved og for mig. For jeg vil gerne lære hende det bedste – det rigtige, og samtidig skal hun selv gøre sig sine erfaringer som skal styrke hendes robusthed.

Og det fører mig tilbage – tilbage til

”jeg vil ikke det…”

og

”jeg vil heller ikke det..”

– og hvor jeg (ikke altid, men ofte) svarer

”jeg vil meget hellere høre om, hvad du gerne vil.

Det er meget nemmere at hjælpe dig til at opnå noget du gerne vil, end at undgå noget du ikke vil.”

Tilbage til bogen jeg læser, Authentic Strengths – der står

Where You Look is Where You´ll Go

– eller på dansk sådan cirka ”Hvor du kigger, er den vej du går”. Forfatteren beskriver en mountainbikerytter der skifter fokus fra at se efter de sten, hun er bange for at køre ind i, til at se på sporet hun skal følge – og hvordan hun får meget mere flow i sin cykling – og rammer meget færre sten.

Hjernen kan ikke forstå ordet ikke

Virkningen af “jeg vil ikke” – eller mangel på samme – toppes af, at vores hjerner har svært ved at forstå ordet ”ikke”.

Bare prøv på dig selv med det samme – jeg be´r dig, du må ikke tænke på en lyserød elefant.

Så ved kun at sige det hun IKKE vil, så trigger Ella faktisk sin hjerne til at holde endnu mere fast i det, som hun gerne vil væk fra.

Skift fokus

Så at få hjælp til at skifte fokus fra ”det jeg ikke vil” til at fokusere på ”det jeg gerne vil” giver rigtig god mening. I eksemplet her støtter jeg Ella i at få skabt et fokus, der hjælper hende et bedre sted hen, et sted hun gerne vil, der er attraktivt for hende og som er realistisk at opnå.

Hvis jeg skal give hende lidt turbo på processen, så kan jeg spørge ind til de top-styrker hun har – kreativitet, venlighed, nysgerrighed – og hvordan hun kan bruge dem, til at hjælpe sig hen mod sit mål.

At anvende styrker til at løse udfordringer og nå mål, er et af de mest gennemforskede og beviste effektive redskaber inden for den positive psykologi. Måske er det mine spørgsmål om mål og styrker Ella synes jeg er god til at hjælpe hende med – og en af grundene til at jeg fik min medalje.

Har du også lyst til at prøve kræfter med dine styrker, så tilmeld dig nyhedsbrevet og få adgang til VIA styrketest, og øvelser til hvordan du kan bruge dine styrker på andre måder:

Eller læs mere om styrkebaseret coaching her

 

Livsbalance test

LIVSBALANCE-test

Tilmeld dig her - og modtag LIVSBALANCE-testen, en test du hurtigt og enkelt kan udfylde for at få svaret på hvordan din LIVSBALANCE har det lige nu".

Samtidig tilmelder du dig nyhedsbrevet "Power til din personlige udvikling" som udkommer hver 14. dag. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

 

Glæder mig til at inspirere dig. Mange hilsener Stine

Super - om lidt vil du modtage testen i din mailbox.