60 71 67 05 info@abellcoaching.dk

Tanken er faldet mig ind

– at der faktisk findes et anti-stress-gen, et livsbalance-gen

Tag med mig på et  besøg i min ungdom og i sportens verden.

Som ung var jeg en ret talentfuld svømmer. Tit er det man er god til også noget, man synes er værd at bruge tid og energi på.

Og det var svømning for mig.

Jeg elskede at deltage i svømmestævner og samtidig havde jeg stor glæde ved det sociale fællesskab i svømmeklubben.

Performance til træning

På svømmeholdet var vi meget forskellige i vores tilgang til både træning og konkurrencer. Til træning var der nogle som ”klippede” af banerne, så de vendte rundt en 10 meter før kanten, hver gang vi skulle svømme lidt længere distancer.

Andre ledte efter anledninger til at hoppe op af bassinet og få en pause under den varme bruser.

Nogle ville gerne træne mere, herunder jeg selv, som efterlyste morgentræning. Men det lykkedes ikke at få sat det i værk. Og måske var det meget godt, at træningen ”kun” var 5 gange om ugen.

Flere % til stævnerne

Anti-stress-gen i svømmehallenTil stævnerne var vi også meget forskellige. Nogle havde ekstremt svingende resultater. Nogle kunne give sig mange % ekstra, når de fik trænerens personlige pep-talk inden et løb. Men var træneren fraværende mentalt eller fysisk, så gik det so-so. Andre var i stand til at give sig selv mere end 100%. Faktisk så meget, at de endte med at gå ud og kaste op efter et løb.

Fysisk kaste op!!!

Og jeg lå nok et sted imellem. Jeg tror nemlig at min krop har et ”balance-gen” eller et ”anti-stress-gen”.

Hvad er et “anti-stress-gen”

Det findes naturligvis ikke i “gen-håndbogen”. Men i min fortolkning, så er et “anti-stress-gen” en særlig intuitiv fornemmelse. En fornemmelse for hvor meget man kan “brænde sig selv af”, give den gas, performe – og så alligevel have lidt mere i reserve til at komme i mål. Også hvis der sker noget uforudset. Eller over en længere periode med stress og pres automatisk at kunne geare op og ned, så systemet ikke bliver så belastet at det brænder sammen.

Jeg oplever at have denne særlige egenskab, anti-stress-genet.

Det var måske det, som afholdt mig fra at nå top-top niveau i svømmeverdenen.

Men – som siden har guidet mig sundt igennem stressfulde perioder – på uddannelser, på job og til træning. At kunne give mig selv meget, men samtidig have en indre pejling af altid have lidt på tanken, til at kunne komme i mål. Og den indre fornemmelse, i længere perioder med massivt mentalt eller arbejdspres, at sørge for løbende at fylde på tanken. For mit vedkommende har det så været søvn, mentale pauser og sundt socialt samvær.

Presset var ikke konstant

Ud over det at have fornemmelsen af, hvor meget jeg skulle presse mig selv til stævnerne, så var hele sæsonens træning også tilrettelagt så vi fik mulighed for at restituere mellem stævnerne og der var perioder med ”tung” distancetræning og fokus på teknik, ligesom der var perioder med træning specifikt rettet mod at komme op i topfart. Og ikke mindst nedtrapning op imod vigtige svømmestævner.

Vi har alle brug en variation af pres og restitution

For selvom vi ”bare” var dygtige svømmere der trænede fem gange om ugen, så kan meget sammenlignes med den professionelle idrætsverden – og livet generelt.

Ingen kan køre på med speederen i bund i et væk, vi har alle brug for pauser, optankning og restitution.

Men vi har også brug for udfordringer og pres, for at kunne udvikle os. Det er det, som skaber robusthed og dermed de bedste forudsætninger for livsmestring. Robusthed er både evnen til at kunne håndtere udfordringer og stress, men også evnen til at komme igen efter svære perioder.

 

Vil du arbejde med dit ”anti-stress-gen”?

Det kan jo være fint nok at læse om mennesker, som har et anti-stress-gen. Men hvad nu, hvis man godt ved, at sådan et har man ikke, eller det ikke er så dominerende et gen?

Første skridt til en positiv forandring er bevidsthed.

Og når man er klar over, at man mangler en stopklods, eller den intuition der fortæller, at man er ved at nå bunden af tanken, så er der mulighed for at gøre noget aktivt. Og hvis du har læst med her på siden tidligere, så ved du måske også, at jeg er en ydmyg fortaler for at

Hvert mennesker er som

ALLE andre mennesker, som

NOGLE andre mennesker og som

INGEN andre mennesker

Så det, der kan hjælpe andre, kan højst sandsynligt også hjælpe dig. Men der vil også være områder hvor du er helt unik, og der hvor du skal finde ind til, hvordan det hele hænger sammen for dig og kun dig.

Få et overblik

Til en start vil jeg anbefale dig, at få et overblik over den situation, som du gerne vil træne dit anti-stress-gen i. Meget gerne en situation eller et forløb du allerede har været igennem og nu er ude på den anden side af – og tilbage i balance.

Det er når vi er i balance at vores hjerne virker bedst, ikke ser lurende farer alle vegne, kan komme med gode indsigter og løsningsforslag.

Start med at være detektiv på hvad du allerede har oplevet, når “genet” har været for svagt eller ikke eksisterende. Du kan forestille dig at flyve op i en helikopter for at få det fulde overblik over situationen og være nysgerrig på:

Hvad gik forud for, at du løb tør for energi og overskud?
 • hvor lang var perioden der ledte op til?
 • havde du (for) mange opgaver på arbejdet?
 • havde du mange bekymringstanker, også når du holdt fri?
 • havde du svært ved at sove?
 • oplevede du hovedpine, spændinger eller andre fysiske ubehag?
 • skete der flere ting i dit liv som føltes fysisk eller mentalt belastende?
Hvad vil du gøre anderledes en anden gang?

Når du nu er kommet i balance igen, hvad vil du så gøre anderledes, hvis du stod i den samme situation igen?

Skriv det ned som gode råd til dig selv.

Alarm-klokken

Mind dig selv om, hvad er alarm-klokken. Det signal, der minder dig om, at nu er du på vej til at overhøre dit anti-stress-gen. For lur mig, den har ringet den alarm, anti-stress-genet har fortalt dig, at du var på vej ud i af balance. Du hørte bare ikke efter. For eksempel:

 • dårlig nattesøvn
 • tankemylder
 • oplevelse af manglende overblik
Hvad skal du så gøre?

Lav en inspirationsliste, hvad kan du så gøre anderledes for faktisk at lytte til alarmen. Det kan både være nye mentale strategier og helt konkrete ændringer i dine daglige rutiner og prioriteringer

 • lige at tænke igennem, hvilken opgave siger du faktisk nej til, hvis du siger ja til denne opgave
 • gå tidligt i seng, så du får mulighed for 8 timers søvn
 • planlægge noget du synes er hyggeligt at lave – gerne med andre mennesker
 • o.l.

Og find så en måde hvor du sørger for at kigge på listen, og faktisk gøre det, der står. Så du får gang i træningen af dit anti-stress-gen.

Du kan finde inspiration til at tanke op, bruge din krop, få en bedre søvn, tolke signalerne i de følgende indlæg jeg også har skrevet.

Ti gode grunde til at gå – mindst!

7 tips til at optimere din søvn

Er det symptomer på stress?

Skal jeg hjælpe dig? Hvis det virker for overvældende at danne sig overblik, finde de rigtige balance-knapper at skrue på, så kan jeg hjælpe dig – du kan booke en gratis afklarende samtale med mig her

Du kan også læse mere om mig og min baggrund her

Forside Abellcoaching

Livsbalance test

LIVSBALANCE-test

Tilmeld dig her - og modtag LIVSBALANCE-testen, en test du hurtigt og enkelt kan udfylde for at få svaret på hvordan din LIVSBALANCE har det lige nu".

Samtidig tilmelder du dig nyhedsbrevet "Power til din personlige udvikling" som udkommer hver 14. dag. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

 

Glæder mig til at inspirere dig. Mange hilsener Stine

Super - om lidt vil du modtage testen i din mailbox.